Hidangan ini menggunakan tauhu telur dan tauhu keras biasa. Saya olah semula untuk dapatkan tekstur yang sedang-sedang. Tidak terlalu lembut dan tidak terlalu keras. Bahan-bahan untuk inti atau ‘lauk’ tauhunya bergantung kepada kita. Tengok-tengoklah apa yang ada di dapur. Saya guna hirisan dada ayam dan kucai sebab masa tu tiada daun bawang dan daun sup di rumah.
Tauhu Telur Goreng |
- 2 tiub tauhu telur
- 3 ketul tauhu biasa
- 2 ketul dada ayam (dihiris menjadi ketulan kecil) – Boleh juga guna daging cincang, hirisan sosej dan mixed vegetables.
- Hirisan kucai – nak lagi sedap guna hirisan daun sup dan daun bawang
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
- Garam secukupnya
- 1 biji telur
- Minyak masak untuk menggoreng
Langkah-langkah Penyediaan:
- Kisar tauhu telur dan tauhu sehingga lumat. Tidak perlu letak air.
- Masukkan kisaran ke dalam mangkuk. Masukkan ke ayam, hirisan kucai, serbuk lada hitam dan garam. Gaul hingga semuanya sekata.
- Masukkan adunan tauhu ke dalam bekas dan kukus sehingga tauhu menjadi pejal dan masak.
- Biarkan sejuk. Kemudian potong tauhu menjadi kiub-kiub. Saiz bergantung pada kalian.
- Pecahkan telur dan pukul sedikit. Panaskan minyak. Celup kiub tauhu ke dalam telur yang dipukul tadi sebelum digoreng sehingga warnanya bertukar keperangan.
- Hidangkan bersama sos cili atau sambal kicap cili api.
Sumber : famf-tower
0 Comments