Resepi Tauhu Goreng Berlauk..😋😋😋

Hidangan ini menggunakan tauhu telur dan tauhu keras biasa. Saya olah semula untuk dapatkan tekstur yang sedang-sedang. Tidak terlalu lembut dan tidak terlalu keras. Bahan-bahan untuk inti atau ‘lauk’ tauhunya bergantung kepada kita. Tengok-tengoklah apa yang ada di dapur. Saya guna hirisan dada ayam dan kucai sebab masa tu tiada daun bawang dan daun sup di rumah.

 

Tauhu Telur Goreng


Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 2 tiub tauhu telur
  • 3 ketul tauhu biasa
  • 2 ketul dada ayam (dihiris menjadi ketulan kecil) – Boleh juga guna daging cincang, hirisan sosej dan mixed vegetables.
  • Hirisan kucai – nak lagi sedap guna hirisan daun sup dan daun bawang
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • Garam secukupnya
  • 1 biji telur
  • Minyak masak untuk menggoreng


Langkah-langkah Penyediaan:

  1. Kisar tauhu telur dan tauhu sehingga lumat. Tidak perlu letak air.
  2. Masukkan kisaran ke dalam mangkuk. Masukkan ke ayam, hirisan kucai, serbuk lada hitam dan garam. Gaul hingga semuanya sekata.
  3. Masukkan adunan tauhu ke dalam bekas dan kukus sehingga tauhu menjadi pejal dan masak.
  4. Biarkan sejuk. Kemudian potong tauhu menjadi kiub-kiub. Saiz bergantung pada kalian.
  5. Pecahkan telur dan pukul sedikit. Panaskan minyak. Celup kiub tauhu ke dalam telur yang dipukul tadi sebelum digoreng sehingga warnanya bertukar keperangan.
  6. Hidangkan bersama sos cili atau sambal kicap cili api.
Sumber : famf-tower

Post a Comment

0 Comments

Featured Post