Koleksi Resepi Ayam Percik


Masa:
Penyediaan: 20 | Memasak: 30 | Keseluruhan: 50 minutes

Jumlah Hidangan : 4

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam, dipotong 4

Bahan untuk kisar halus (perapan):

6 ulas bawang merah
1 batang serai
4 ulas bawang putih
1 sudu kecil garam
2 cm halia

Bahan untuk kuah percik:

3 cawan santan pekat
1 batang serai
2 cm halia
4-5 tangkai cili kering
8-10 ulas bawang merah
garam secukup rasa
gula secukup rasa
sedikit asam jawa

Cara Penyediaan:

Cara-cara untuk ayam:

Perap ayam yang sudah dibersihkan dengan bahan kisar halus selama minimum 1 jam setengah. Lagi lama diperap lagi sedap.
Celup ayam di dalam kuah percik dan panggang sehingga masak. Celupkan dengan kuah lagi sekali sebelum dihidang.

Cara- cara untuk kuah:

Kisar serai, halia, cili kering dan bawang merah. Campurkan bersama santan di dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana. Teruskan mengacau supaya kuah tidak cepat berketul dan pecah minyak. Perasakan dengan asam jawa garam dan gula.
Masak sehingga kuah menjadi pekat.

Tips

Kuah lagi sedap jika rasa sedikit manis. Lebihkan gula di dalam kuah percik.

 

Resepi Ayam Percik Kelantan

Ni resepi Ayam Percik Kelantan yang sememangnya marbeles.. resepi pior Kelantan yang aku ambil dari FP Kak Jie Jie.. Nak tau pior ke tak resepi percik Kelantan.. lihat pada kuahnya.. kalau kuah warna merah… tu dah tak pior ler tuh.. sebab percik Kelantan kuahnya tak merah.. putih2 gitu aje.. Thanks ye kak Jie resepinya.. memang best!!

Bahan-Bahan 
½ ekor ayam ~ potong 2 bahagian (taknak potong pun boleh.. ikut suka)
Sedikit kunyit serbuk
Sedikit garam

Bahan Kuah 
1 biji kelapa ambil 4 ~ 5 cawan santan (MadihaA guna santan kotak cap ayam 200 ml + 2 cawan air)
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 batang serai
1 ½ inci halia
1 keping asam gelugur
garam secukup rasa
2 sudu kecil gula

CARA-CARANYA: 

1. Ayam dibersihkan, dikelar dan lumur dengan garam dan kunyit.
2. Bakar ayam dlm oven dengan suhu 200C (api atas bawah) sehingga ayam masak. Dalam 15 minit balikkan ayam supaya garing rata. (Sori tak tengok masa.. so agak2lah yer hingga ayam masak). Sementara ayam masak.. sediakan kuah percik (Caranya ada dibawah)
2. Bila ayam sudah masak, lumur/ curahkan dengan kuah percik. Dibakar lagi sebentar dan dibalik-balikkan & curah pula kuah dibahagian satu lagi dan bakar lagi agar kuah meresap ke dalam isi ayam tadi.
3. Sedia utk dihidangkan. Hidangkan / curahkan sekali lagi ayam dengan kuah percik lebihan tadi. (Step ni Madiha tak curah pun.. terlupa.. tapi kuah tu terus ku sudukan dlm pinggan nasi )

Cara Menyediakan Kuah Percik 
1. Kisar halus bawang merah, bawang putih, serai & halia.
2. Panaskan santan dan masukkan bahan blender, garam dan asam keping. (untuk step no. 2 ni.. Madiha tumiskan bahan2 blender tu sehingga agak garing pastu baru masukkan santan. Ni sebab Madiha guna santan kotak so kalau tak tumis nanti jawabnya tak naik minyak ler kuah percik ku ittew )
3. Kacau sentiasa sehingga naik minyak dan pekat. Masukkan sedikit gula dan masak sekejap lagi. Rasakan biar secukup rasa.

Selamat Mencuba!!

 
Ayam Percik Terengganu.

Bahan-Bahan
3/4 atau 1 ekor ayam saiz kecil ~ belah 2 dan bersihkan (MaDiHa buangkan kulitnya)
(1 sudu kecil garam + 1 suku kecil kunyit serbuk utk dilumur pd ayam)
15 biji cili kering* ~ buang biji & rebus

1 biji bawang besar*

3 ulas bawang putih*

1 inci kunyit hidup*

(bahan bertanda* dikisar halus)

1/2 sudu kecil kunyit serbuk
1 inci lengkuas ~ dihiris nipis
3 batang serai ~ diketuk
1 keping asam gelugur
1 1/2 sudu kecil halba
1 biji kelapa diambil santan pekat
Minyak secukupnya
Garam, gula & perasa secukupnya

Cara Menyediakan 
1. Lumurkan garam + kunyit pada ayam dan letak dlm bekas yg sesuai lalu dibakar dalam oven selama 30 minit suhu 200°C).
2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan2 kisar serta serai hingga wangi dan pecah minyak.
3. Masukkan lengkuas, halba, serbuk kunyit, asam gelugur & santan. Biarkan merenih sambil dikacau selalu hingga kuah pekat.
4. Keluarkan ayam yg dibakar tadi dari oven dan curahkan kuah ayam percik ke atas ayam hingga rata. Sambung bakar ayam selama 15 minit lagi kemudian terbalikkan ayam dan tuangkan lagi kuah dibahagian sebelah pula lalu dibakar lagi 15 minit. Keluarkan dan bolehlah dihidangkan bersama kuah lebihan yg ada.

Selamat mencuba!



Sumber Ceritera Chenta http://ift.tt/2yBTeKO

Post a Comment

0 Comments

Featured Post