Mengapa Hamid Ghurka Tidak Diberikan Gelaran Datuk?

JIKA disebut nama Abdul Hamid Abdul Rahman, pasti ramai yang tidak mengenali siapakah empunya pemilik nama itu.
Namun jika menyebut Hamid Gurkha, pasti secepat kilat fikiran dapat menangkap figura bertubuh kecil dengan loghat Negeri Sembilan yang pekat.

Pelakon vetaran yang kini mencecah usia 85 tahun itu sememangnya sangat dikenali ramai ekoran lakonannya yang penuh jenaka dan sangat menghiburkan.
Malah tidak salah rasanya jika menggelar beliau antara ‘otai lawak’ paling berpengaruh di Malaysia.

Namun seperti yang diketahui umum, baru-baru ini beberapa penggiat seni tanah air telah menerima Darjah Kebesaran Sri Sultan Ahmad Shah Pahang (SSAP) yang membawa gelaran Datuk dan Datuk Seri.

Antara selebriti yang dimaksudkan adalah pelakon Eizlan Yusof atau Idris Md. Yusof yang menerima gelaran Datuk Seri.
Manakala pelakon kelahiran Singapura, Adi Putra atau Mohamed Hadi Putera Halim telah menerima Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) membawa gelaran Datuk.

Bukan ingin mempertikaikan namun apakah sumbangan besar kedua-dua pelakon ini dalam industri seni tanah air sehinggakan dianugerah darjah kebesaran berkenaan?

Jika dilihat dalam konteks mengharumkan industri seni, jujurnya skor yang boleh diberikan adalah ‘sedikit’ berbanding pelakon-pelakon vetaran yang telah lama berkecimpung dalam industri.

Dek kerana itulah, bagi kami antara individu yang lebih ‘berbaloi’ dan sepatutnya menerima darjah kebesaran berkenaan adalah insan seni bernama Hamid Gurkha.

Mungkin ramai yang tidak mempersetujui namun Hamid Gurkha atau lebih mesra dipanggil Pak Hamid ini sebenarnya masih bergiat aktif dalam bidang seni sehingga ke hari ini.

Antara filem-filem yang menjadikan beliau sering mendapat perhatian penonton adalah Main-Main Hantu, Sikit Punya Gila, Konstabel Mamat, Gila-Gila, Alamak Toyol, Jiwa Kacau dan Zombie Kampung Pisang.

Tahukah anda, ketika negara masih di bawah penjajah, beliau memilih untuk menyertai pasukan tentera selama tajuh tahun, bermula pada tahun 1950.

Menurut Pak Hamid, beliau masih terkenang lagi bagaimana peristiwa di Bukit Kepong pada 23 Februari 1950 sewaktu balai polis di bukit itu telah diserang 180 pengganas komunis.

Beliau yang pada ketika bersama pasukannya ingin menghulurkan bantuan, namun tidak kesampaian ekoran laluan perhubungan antara mereka telah dipotong oleh komunis.

Sehinggalah ke hari ini setelah lebih 25 tahun bergiat dalam dunia seni, beliau masih tidak boleh melupakan persitiwa itu yang mana hanya mereka yang berada di waktu itu sahaja memahami kesusahan dijajah orang luar.

Baik untuk negara, baik untuk seni semua beliau dah buat.
Artis hantar gambar kemaluan dapat Datuk, artis yang sepanjang hayat berjasa dari perlbagai segi dilupakan begitu sahaja!


Sumber: MYNEWSHUB.CC via Sumber: Sehinggit

__________________________

 

Cara-Cara Mengenal Pasti Restoran Mamak Muslim Atau Tidak

Sekiranya anda ke kedai-kedai mamak, cuba periksa lauknya: adakah terdapat masakan berlaukkan daging lembu.
Ya, daging lembu. Inilah kunci untuk membezakan di antara kedai mamak Muslim dengan bukan mamak yang berlagak Muslim.

Kenapa daging lembu? Sebab, tidak mungkin penganut-penganut agama hindu tergamak hendak menyembelih, memasak dan menghidangkan “tuhan” mereka! Di dalam agama Hindu, lembu merupakan haiwan suci yang dianggap tuhan mereka.

Justeru, masakan yang berasaskan daging lembu tidak akan dihidangkan oleh restoran-restoran yang Hindu bukan Muslim yang menyamar Muslim.

Mungkin mereka boleh menipu pelanggan dengan menggantungkan poster-poster al-Quran atau menggaji pekerja-pekerja India Muslim yang mampu menjawab salam apabila disapa, tetapi mereka tidak akan sekali-kali menggadaikan “aqidah” mereka dengan menyembelih, memasak dan menghidangkan tuhan mereka itu.

 

Jom kita lihat bagaimana nak kenal pasti restoran mamak muslim atau tidak:

1. Hari Deepavali sebegini adalah waktu paling sesuai untuk membezakan antara restoran mamak ori atau tidak. Restoran mamak tiruan semestinya akan bercuti di waktu-waktu sebegini. Cuma cara ini hanya boleh dibuat setahun sekali.

2. Ada lagi cara lain yang boleh dilakukan waktu biasa. Periksa sama ada makanan mereka ada masakan lembu atau tidak. Restoran mamak Muslim akan ada masakan daging lembu. Jika mamak tiruan, selalunya tidak menghidangkan masakan daripada haiwan suci mereka.

Saya pernah test satu restoran “mamak”.

“Mamak, daging ada?”

“Kambing ada. Lembu tak ada”

“Kenapa lembu tak ada?”

Jika dia jawab tergagap-gagap, berhati-hati.

3. Cara paling ampuh, berikan salam dengan lafaz “Assalamualaikum”. Jika jawab salam tergagap-gagap, lari jauh-jauh. Cara ini boleh diuji kepada tauke dan pekerja mereka. Ada juga kadang-kadang tauke Muslim tapi pekerja non-Muslim.

4. Restoran mamak Muslim akan ditutup waktu solat Jumaat. Malah ada yang menyediakan tempat solat atau surau untuk pelanggan. Jika restoran Mamak palsu tidak ada.

5. Jangan mudah terpengaruh dengan poster-poster dan frame gambar tulisan-tulisan jawi yang nampak seperti ayat-ayat suci Al-Quran, gambar masjid, gambar Mekah dan sebagainya. Ia selalunya dijadikan hiasan untuk menarik pelanggan Muslim datang ke restoran.

Sumber: Kepoh kuat



Sumber Nukilan Cerita Kita

Post a Comment

0 Comments

Featured Post